Marihuana / Medicinska marihuana

CESAMET: Analog THC-a za terapiju kod mučnine i bola

Cesamet:Meda Pharmaceuticals

Cesamet je lek indikovan za terapiju mučnine i povraćanja izazvane hemoterapijom. Njegov aktivni sastojak je nabilon (nabilone),  sintetički analog Δ9-tetrahidrokanabinola (THC-a). Smatra se da nabilon postiže svoje antiemetsko dejstvo slično kao i THC, interakcijom sa endokanabinoidnim CB(1) receptorima u centralnom nervnom sistemu.

Cesamet je dostupan u SAD, Kanadi, Meksiku, Argentini, Velikoj Britaniji i Španiji, između ostalih zemalja. Proizvodi ga i prodaje MEDA Pharmaceuticals, u saradnji sa farmaceutskom kompanijom Valeant. U Velikoj Britaniji, Cambridge Laboratories proizvodi i generičku verziju leka, pod imenom nabilon. U Srbiji, Cesamet, odnosno nabilon, nije na spisku kontrolisanih supstanci.

Iako je indikovan pre svega za terapiju mučnine i povraćanja povezanih sa hemoterapijom, kod pacijenata kod kojih standardna antiemetska terapija nije dala zadovoljavajuće rezultate, Cesamet se prepisuje off-label i za terapiju hroničnog bola, neuropatskog bola, fibromialgije i Kronove bolesti.

Pored toga, u naučnim istraživanjima, nabilon je pokazao izvestan pozitivan efekat na diskeniziju kod Hantingtonove bolesti , spastičnost kod povrede kičmene moždine , i na košmare kod post-traumatskog stres sindroma.

Nabilon je psihoaktivan i kod pacijenata izaziva brojne sporedne efekte karakteristične za akutno stanje opijenosti kanabisom: pospanost, vrtoglavicu, suva usta, euforično osećanje opijenosti, ataksiju, tahikardiju, hipo- i hipertenziju, glavobolju i teškoće u koncentraciji. Kod prekomernog doziranja, može doći do pojave dezorijentacije, depresije, halucinacija i psihotičnih epizoda. Takođe može izazvati zavisnost kod duže upotrebe. Nezvanično su zabeleženi i smrtni  slučajevi a preklinička ispitivanjima na psima su obustavljena zbog visoke smrtnosti.

Kontraindikovan je kod pacijenta osetljivih na kanabinoide, ne sme se kombinovati sa alkoholom, sedativima, hipnoticima i drugim psihoaktivnim supstancama, a poseban oprez se preporučuje pacijentima sa psihijatrijskim poremećajima kao i kod pacijenata se prethodnom istorijom bolesti zavisnosti.  Za kompletnu listu upozorenja i mera opreza pročitajte zvaničnu Cesamet brošuru.

Prema iskustvima pacijenata na internet forumima, Cesamet se percipira kao umereno efikasan lek protiv mučnine i nekih vrsta bolova, sa izraženim negativnim efektima kao što su umor, pospanost, neraspoloženje, psihoaktivnost i stvaranje navike.

Leave a comment