Marihuana / Marihuana istraživanja / Medicinska marihuana

ISTRAŽIVANJE: GW Pharma započinje kliničku studiju bezbednosti Sativexa u terapiji rekurentnih glioblastoma temozolomidom

GW Pharmaceuticals, kompanija koji proizvodi Sativex, oralni sprej od tinkture kanabisa, najavila je početak I faze kliničkog istraživanja bezbednosti, tolerabilnosti i farmakodinamike Sativexa u terapiji rekurentnog glioblastoma intenzivnim dozama temozolomidom. Glioblastom (glioblastome multiforme) je najčešći i najsmrtonosni maligni tumor mozga, od koga u Srbiji godišnje oboli i do 250 osoba.

GW su započeli sa regrutacijom pacijenata za A fazu kličničkog istraživanja, u kojoj će doktori najpre pokušati da utvrde bezbednosne parametre davanja Sativexa na maloj grupi pacijenata obolelih od glioblastoma. Ako rezulltati budu pozitivni, studija će preći u randomizovanu fazu B, gde će pacijenti uz temozolomid primati Sativex ili placebo.

Istraživanje će biti sprovedeno na Univerzitetskoj bolnici Sent Džejms u Lidsu.

Iako su stotine istraživanja u laboratoriji i na životinjama, kao i brojni anegdotski izveštaji pacijenata, pokazali anti-tumorno dejstvo kanabinoida, ovo je tek druga klinička studija na ljudima. Prvu pilot studiju je izveo tim dr Manuela Guzmana sa Univerziteta u Madridu, u kojoj je ispitivao anti tumorno dejstvo THC-a, primarnog psihoaktivnog fitokanabinoida, na malom broju pacijenata obolelih od rekurentnog glioblastoma. Za sledeću godinu, najavljeno je još jedno kliničko ispitivanje, ovog puta kanabidiola (CBD), u lečenju kancera, koje priprema tim sa Kalifornijskog Pacifičkog medicinskog centra (CPMC).

Pročitajte zvanični opis kliničkog isttraživanja na: clinicaltrials.gov

Leave a comment