Epilepsija / Marihuana / Marihuana istraživanja / Naučna istraživanja

ISTRAŽIVANJE: Lečenje farmakorezistentne pedijatrijske epilepsije uljanim rastvorom CBD-a

Pelliccia A, Grassi G, Romano A, Crocchialo P.

Kao što su pokazali Turkanis et al. (Epilepsy, 1979), kanabidiol (CBD), slično kao delta-9-tetrahidrokanabinol (D9-THC) i fenitoin (PHT), povišava prag izbijanja napada, uglavnom na limbičkom nivou, bez pokazivanja neželjenih efekata izazvanih lekovima kao što je PHT. Urađene su studije na pacovima koje su potrvdile antikonvulzivni efekat CBD-a (Chiu i dr, 1979) i D9 – THC (Cosroe i Mechoulam, 1987). Međutim, uprkos drugim studijama koje su potvrdile antikonvulzivni efekat kanabinoida, do danas nisu sprovedena istraživanja na ljudima, još manje deci.

Metodi: Prikupili smo podatke o grupi dece sa epileptičnim napadima rezistentnim na tradicionalne lekove, kojoj je davan 2,5% rastvor CBD-a u kukuruznom ulju, kao deo otvorene studije, sa rasporedom davanja i titracijom modifikovanim prema kliničkom odgovoru, od slučaja do slučaja.

Rezultati: U junu 2002. smo počeli da lečimo 2,5% rastvorom CBD-a u kukuruznom ulju, koji nije na spisku zabranjenih droga, 11-godišnju devojčicu, pogođenu visoko-rezistentnim Lenoks-Gastaut ​​sindromom, postepeno povećavajući doze do 20 kapi dnevno. Rezultati su bili ohrabrujući: devojčica, od započinjanja lečenja CBD-om, nije ni jednom morala da bude smeštena u bolnicu zbog epileptičnih napada, njeni napadi su smanjeni u učestalosti i intenzitetu, a dodatno, pažnja, posturalni tonus i sposobnost govora su se poboljšali u tolikoj meri da smo mogli da joj smanjimo dozu barbiturata. Na slična način, CBD je uveden kod drugog pacijenta, 17-godišnjeg dečaka sa podjednako rezistentnim Lenoks-Gastaut sindromom: iako je dostigao dozu od samo 30 kapi dnevno, on je,  takođe, pokazao blago poboljšanje kriza, ali, pre svega, jasno poboljšanje pažnje i ponašanja, toliko da je u njegovom slučaju započeto obustavljanje lečenja barbituratima. Tokom prošle godine, još 16 dece je počelo sa CBD-om, svi pogođeni simptomatski farmakorezistentnom epilepsijom, samo 9 od njih su trenutno na lečenju, pošto su roditelji ostale dece, iako cene poboljšanje stanja njihovog potomstva, ne samo u vezi sa napada, već u domenu pažnje i mišićnog tonusa, odlučili da prekinu terapiju, zbog finansijsog opterećenja (oko 300 evra mesečno).

Zaključci: Do sada dobijeni rezultati u našoj otvorenoj studiji deluju ohrabrujuće iz više razloga: 1) nisu uopčeni neželjeni efekti takve ozbiljnosti da bi zahtevali prekid korišćenja CBD-a 2) kod većine lečene dece, uočeno je poboljšanje krize jednako ili veće od 25%, uprkos niskim dozama CBD-a 3) kod sve dece lečene CBD-om uočeno je jasno poboljšanje pažnje i spasticiteta (gde ga je bilo).

2005 Congress on Cannabis and the Cannabinoids, Leiden, The Netherlands: International Association for Cannabis as Medicine, p. 14

Leave a comment