Rumunija / Vesti / Zakoni

Rumunija NIJE legalizovala medicinsku marihuanu – klinika Castle Craig

Rumunija nije dozvolila korišćenje marihuane za lečenje nekoliko  bolesti i ni jedan zakon se ne menja kako bi se dozvolilo korišćenje supstanci iz ove biljke, navodi se u saopštenju iz klinike Castle Craig.

Po objavljivanju izveštaja u rumunskim i svetskim medijima da je Rumunija dozvolila upotrebu medicinske marihuane, klinika Castle Craig je kontaktirala rumunsku agenciju za borbu protiv droge i Nacionalnu agenciju za lekove u okviru Ministarstva zdravlja.

O ovom pitanju, ditrektor Nacionalne agencije za borbu protiv droge, Sorin Oprea, rekao je:  “Ne postoji nikakva zakonska promena ili nacrt zakona kojim se dozvoljava medicinska upotrebu marihuane i ni jedan lek koji sadrži supstance iz kanabisa nije odobren na farmaceutskom tržištu Rumunije.”

Iz klinike Castle Craig takođe su kontaktirali Nacionalnu agenciju za lekove, čija je predstavnica za štampu, Anka Krupariu (Anca Crupariu), izjavila:

“Postoji samo jedan lek u Evropskoj uniji koji sadrži ekstrakt kanabisa, to je oralni sprej Sativeks. Ovaj sprej je odobren od strane EU, koristi se u nekoliko država članica i može da dobije odobrenjeu Rumuniji, ako proizvođač želi. Međutim, nisu nas kontaktirali.”

Prema skorašnjim informacijama koje je prenela rumunska ProTV, Rumunija je navodno postala deseta zemlja u Evropskoj uniji u kojoj je dozvoljeno korišćenje medicinske marihuane za lečenje bolesti kao što su epilepsija, rak i multipla skleroza. Prema tim informacijama, marihuana se ne bi koristila u rekreativne svrhe, već bi  se izvesni sastojci biljke koristili za smanjenje bola i suzbijanje epileptičnih napada.

Klinika Castle Craig je klinika za odvikavanje, osnovana 1988. u Škotskoj. Klinika leči zavisnike od alkohola i droga. Prisutna je u Rumuniji od 2011.

Izvor: http://www.romania-insider.com/castle-craig-clinic-romania-denies-allowing-use-of-medical-marijuana/107735/

Saopštenje za štampu klinike Castle Craig: http://www.castlecraig.co.uk/blog/10/2013/romania-legalises-medical-marijuana-or-does-it

Leave a comment