Marihuana / Medicinska marihuana

SATIVEKS: Prvi svetski zvanično odobreni lek od kanabisa

Oralni sprej Sativeks: GW Pharma

Sativeks je prvi svetski zvanično odobreni lek od kanabinoida biljnog porekla, za lečenje spastičnosti kod multiple skleroze. Proizvodi ga britanska biofarmaceutska kompanija GW Pharmacetuticals, u formi oralnog spreja i za sada je dostupan u 22 zemlje.

Dve glavne aktivne supstance Sativeksa su fitokanabinoidi delta-9- tetrahidrokanabionol (THC) i kanabinol (CBD); svaka doza sadrži 2.7 mg THC-a i 2.5 mg CBD.a. THC ispoljava pozitivno delovanje protiv bola, spazama, tremora, upala, mučnine i za stimuliciju apetita. CBD, sa svoje strane, ima anti-inflamatorne, anti -konvulzivne, anti-psihotične, antioksidantske, neuroprotektivne i imuno-modulatorne efekte. CBD ne iskazuje opojno dejstvo, a objavljena istraživanja sugerišu da njegovo prisustvo donekle ublažava neke od neželjenih efekata THC-a.

Pored toga, Sativex sadrži i ostale sporedne fitokanabinoide, kao i druge aktivne komponente dobijene ekstrakcijom iz biljke Cannabis Sativa, koja se gaji i prerađuje pod strogo kontrolisanim uslovima. Sativeks se proizvodi u potpuno standardizovanoj formulaciji,ne samo ključnih aktivnih komponenti, već svih ovih kompleksnih ekstrakata.

Biljka kanabisa je jedinstven izvor više od 70 strukturno-srodnih, kanabinoida biljnog porekla. Iako je za jedan kanabinoid, THC, poznato da izaziva psihoaktivne efekte povezane sa nezakonitom upotrebom biljnog kanabisa, za ostale kanabinoide nije poznato da izazivaju intoksikaciju. Veliki naučni napredak u poslednjih nekoliko decenija,doveo je do otkrića novih kanabinoida biljnog porekla i sistema kanabinoidnih receptora u ljudskom telu, endokanabinoidnog sistema.

Upravo kroz interakciju sa ovim receptorima kanabinoidi izazivaju mnoge od njihovih farmakoloških efekata. Postoje najmanje dve vrste kanabinoidnih receptora, CB1 i CB2, a preliminarni dokazi ukazuju da postoje i drugi. CB1 receptori su prisutni u mozgu i kičmenoj moždini, kao i u nekim perifernim tkivima. CB2 receptori su izraženi pre svega u imunom tkivu. Endokanabinoidni sistem je takođe u interakciji sa mnogim drugim neurotransmitornim i neuromodulatornim sistema, tako da kanabinoidi utiču skoro svaki telesni sistem.

Sativeks je indikovan kao simptomatska terapija kod odraslih bolesnika sa umerenom do ozbiljnom spastičnošću usled multiple skleroze (MS), kod kojih druge terapije nisu dale zadovoljavajuće rezultate. Sativeks je takođe u fazi 3 kliničkog razvoja kao potencijalna terapija za bol, kod pacijenata u poodmaklim fazama raka. Pored Sativeksa, GW trenutno sprovodi istraživanja potencijala pojedinačnih kanabinoida i njihovih kombinacija u terapiji dijabetesa tipa 2, ulceroznog kolitisa, poremećaja centralnog nervnog sistema, uključujući epilepsiju i šizofreniju, raka i neurodegenerativnih bolesti.

Bezbednosni profil Sativeksa, u placebo kontrolisanim studijama sprovedenih na MS pacijenatima, pokazuje da se lek uopšte dobro podnosi, a najčešće iskazani pojedinačni neželjeni efekti su vrtoglavica, umor i mučnina. GW tvrdi da u kliničkim ispitivanjima nema dokaza da Sativex izaziva osećanje opijenosti, nalik onom kod rekreativnih uživalaca kanabisa.

Sativeks je odobren za lečenje spastičnosti kod multiple skleroze u 22 zemlje. Trenutno je dostupan na recept u Velikoj Britaniji, Španiji, Nemačkoj, Kanadi, Danskoj, Norveškoj, Izraelu, Austriji, Poljskoj, Švedskoj, Italiji i Finskoj. U pripremi je ulazak na tržište još 8 evropskih zemalja, kao i Australije, Novog Zelanda i Kuvajta.

Irska i Francuska su preporučile izdavanje odobrenja za Sativeks, a zahtevi za odobrenje su podneti u još deset država (Bahreinu, Egiptu, Maleziji, Maroku, Omanu, Kataru, Saudijskoj Arabiji, Južnoj Africi, Švajcarskoj i Ujedinjanim Arapskima Emiratima).

Cene Sativexa variraju od tržišta do tržišta, a osnovna cena bočice spreja od 10ml se kreće od 125 dolara u Kanadi, do 125 funti u Velikoj Britaniji, odnosno 440 eur za pakovanje od tri bočice spreja u Španiji.

U Evropi, izuzimajući Veliku Britaniju, ekskluzivno pravo na prodaju Sativexa drži najveća španska internacionalna farmaceutska kompanija, Almirall.

Izvor: GW Pharmaceuticals

Leave a comment